27. jun, 2020

Bergvärme i Stockholm – Så går det till!

Alla som läser den här bloggen vet att jag lägger upp inlägg om alla möjliga ämnen. Förra veckan tipsade jag om hur man gör den bästa äppelkakan som existerar. Häromdagen handlade det om hur man på bästa sätt kan lindra en magsjuka. Och idag ska det återigen handla om bergvärme i Stockholm. Ett ämne som många av er känner igen att jag har skrivit om förut, och som ofta leder till bra feedback och många frågor.

 

Senaste gången jag skrev om bergvärme i Stockholm var tidigt i somras. Den gången handlade det om vilka fördelar man, som villaägare, kan se med sådan energiförsörjning. Jag nämnde då de tre starkaste fördelarna med bergvärme i Stockholm. Nämligen. 1) Dess förmåga att spara pengar i plånboken i och med reducerade energikostnader. 2) Dess självdrift, och förmåga att klara lång tid utan något som helst underhåll. 3) Dess förmåga att ge huset mängder av energi utan att på något sätt vara skadlig mot miljön. Detta är alltså vad jag anser vara de viktigaste fördelarna med att installera bergvärme i Stockholm. Är det någon som tycker att jag har missat något viktigt argument? Hör gärna av er!

 

Nåväl...

 

Idag tänkte jag att det skulle handla lite om hur installationen av bergvärme i Stockholm går till. Vid mitt senaste inlägg om saken så var det nämligen många som hörde av sig och funderade över det praktiska. Många tyckte att fördelarna med bergvärme i Stockholm visserligen lät bra, men oroade sig för kostnad och omfattning. Till alla er vill jag först och främst säga följande: Om ni skaffar bergvärme till er fastighet i Stockholm så kommer ni bli nöjda, och ni kommer spara pengar! Med det sagt ska jag nu kort demonstrera hur själva arbetet går till.

 

  1. Förberedelsestadiet

 

Den firma som du väljer kommer på ett första besök. Under mötet går ni igenom förbrukning, villans utförande och hur förutsättningarna för borrning ser ut. Här ansöker ni också hos kommunen om att få skaffa bergvärme i Stockholm.

 

  1. Gräv- och borrstadiet

 

Dags att ta sig mellan 100 och 220 meter ner i marken. Låter det svårt? Faktum är de specialtillverkade borrarna ganska enkelt kan ta sig ner på önskat djup för att nå bergvärmen i Stockholm. Just hur djupt hålet måste bli är beroende av specifika förutsättningar i marken vid huset.

 

  1. Installationsstadiet

 

Hårdgörat är gjort och nu är det dags att fiska upp värmen nerifrån djupet. I den här fasen ordnar företaget en slang med en särskild vätska som löper ner i marken och hämtar upp värmen i berggrunden till ditt hus. För att bergvärmen ska processas så behövs en pump i ditt hus i Stockholm. Denna pump installeras av professionell personal.

 

Har ni några ytterligare funderingar över bergvärme i Stockholm? Vänligen kontakta mig via mail.

 

I helgen ska jag dela med mig av mina absolut bästa recept på smoothies.

Till dess, ta hand om er!